Hladni dani su pred nama…

Obezbedite pticama hranu, vodu i sklonište

Šta možemo učiniti da pomognemo ? 

HRANA

Obezbedimo makar seme suncokreta kao hranu za ptice po pristupačnoj ceni ili mrvice hleba od ručka…
Kada je temperatura vazduha u minusu ili blizu minusa nije šala. Sitna ptica, poput vrapca ili senice, lako izgubi 10% telesne težine preko noći samo pokušavajući da ostane topla. Na prvi je pogled primarni cilj ovih sićušnih ptica pronaći hranu.
Seme suncokreta sjajan je izbor za hranjenje ptica u dvorištu tokom cele godine, čak i ako je to jedina hrana koju zimi nudite, prihvatljivo je.Ljuska štiti mesnate semenke suncokreta iznutra od vlažnog vremena, tako da seme duže traje, što je dobro.

VODA

 Iako se čini da možda ne treba ,ali nije baš tako.Pticama treba osigurati vodu tokom zime jer je većina izvora vode zaleđena. Obezbeđivanje vode je neophodno. Pticama je voda potrebna za piće i održavanje perja kako bi se u trenutku sklonili ili pobegli predatorima.
Iako ptice mogu otopiti sneg , na taj način oduzimaju dragocenu energiju koja bi im bolje poslužila da pronađu hranu i ostanu tople.
Naravno , čak i ako niste u mogućnosti ovo da obezbedite,dovoljno bi bilo pticama poslužiti svežu mlaku vodu iz bilo kakve priručne posude.

SKLONIŠTE

Budući da se temperature noću često spuštaju ispod nule, pružanje skloništa pticama bitno utiče na njihov opstanak. Iako odmarališta i kućice za ptice pružaju sklonište, postoji nekoliko ključnih razlika.
Odmarališta pružaju zimsko prirodno sklonište za ptice. Kućice za Ptice su izolovane i hermetički zatvorene, a ulaz se često nalazi na dnu prednje ploče kako bi se topli vazduh mogao popeti unutra, kako bi se ptice ugrejale dok su zbijene unutra.

Obezbedite odmah hranu, vodu i kućicu ,i na proleća će te biti nagrađeni pticama u svom dvorištu.

Ove zime osigurajte hranu, vodu i kućicu za svoje dvorišne ptice,a one će pokazati svoju zahvalnost na proleće.

Budite sigurnu u to !

Ostavite odgovor