GDE I KAKO POSTAVITI KUĆICU ZA PTICE

Evo nekoliko saveta gde da postavite KUĆICE ZA PTICE

Lokacija

Iako neke vrste ptica žele da im KUĆICA ZA PTICE bude pričvršćena pravo na deblo drveta, u većini slučajeva kućice za ptice treba da budu postavljene na čvrst stub ili na postolje kako bi se obeshrabrile grabljivice poput glodara i mačaka. Za dodatnu zaštitu od grabežljivaca, postolje se može omotati limom ili žicom. Kućice za ptice okačene o drvo trebalo bi da budu postavljene najmanje 1,5 u visinu kako bi se izbegli problemi sa mačkama. Kućice za ptice je najbolje locirati na relativno otvorenom području, jer ptice vole da imaju jasan put leta do ulaza za dostavu hrane. Ulazni otvor bi trebao biti okrenut prema prevladavajućem vetru kako bi se mlade ptice zaštitile od kiše i hladnog vetra. U toplim klimama okrenite kutiju prema severu ili istoku kako biste unutrašnjost održali hladnom. Kao opšte pravilo, postavite ne više od četiri kutije za gnežđenje u oblasti od 1 ara.

Materijali
U većini slučajeva, KUĆICA ZA PTICE od prirodnog drveta je najbolja jer metal i plastika mogu da sakupe višak toplote.Drvo je izdržljivo , ima dobre izolacione kvalitete i diše. Čini se da većina ptica preferira istrošeno drvo od novog drveta, pa će nova kuća za ptice možda trebati vremenski period od godinu dana pre nego što ptice smatraju da je privlačna. Ptice počinju izviđanje da bi prihvatile novo gnezdo u vrlo rano proleće, mada dosta vrsta prihvata kućicu i tokom leta pa sve do kasne jeseni.

DIZAJN
Zavisi od vašeg ličnog osećaja za estetiku. Sve ptice brinu uglavnom njihova sigurnost i ispravne dimenzije: visina kutije, dubina i pod, prečnik ulaznog otvora i visina otvora iznad poda kutije. MOJA RADIONICA poštuje ove kriterijume po zvaničnoj tabeli dimenzija kućica i veličini otvora , ali imajte na umu da ptice same biraju, bez obzira na tabele. Zato se nemojte iznenaditi kad nađete stanare kakve nikada niste očekivali u kući koju ste namenili nekom drugom.Pravilna dubina kutije, krov i otvor na ulazu pomoći će da se minimizira pristup predatorima (rakuni, mačke, i crvene veverice).

Ostavite odgovor